Schoner en natuurlijker Aa-strang

In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel verbeteren we een Duits-Nederlandse rivier de Aa-strang. Door deze verbeteringen maken we de beek geschikter voor planten en dieren. Daarvoor nemen we op verschillende plekken langs de beek maatregelen:

Van marmelhorstweg (Voorst) tot Oude IJssel (Ulft)

Ongeveer 1,5 km van de oever maken we hier flauwer. We graven hier langs de zuidkant van de beek grond weg. Op de breedte van de strook van de beek gaan we bewust niks planten. De planten en bomen zullen straks spontaan opkomen. Hier profiteren insecten, vogels en andere dieren van.

Grens met Duitsland tot aan stuw Voorst

Op genoemde locatie planten we bomen op de oever aan de zuidkant. Zo’n oever noemen we een houtoever, iets wat veel vogels en insecten fijn vinden.

Stuw Voorst

De bestaande vistrap gaan we verbeteren. Daarnaast maken we het perceel, welke in de hoek van de Aa-strang en de Zwarte Beek ligt, natter. Watervogels profiteren hiervan.

Op 30 plekken dood hout in de beek

Op ongeveer 30 plekken leggen we dood hout in de beek. Hierbij moet je denken aan dode bomen en boomstronken. Dood hout hoort thuis in een beek zoals de Aa-strang. Het zorgt voor een andere stroming waardoor er meer zuurstof in het water komt. Ook leven er verschillende insecten en vissen in het dode hout. Hiermee wordt een belangrijke schakel in de voedselketen hersteld en wordt het water schoner.

Opknappen fiets- en wandelpaden

We leggen een wandelpad aan tussen de Bosweg en de Schevebrug. Ook knappen we het fietspad op vanaf de Breedenbroekseweg (Tulenbrug) richting Dinxperlo. Dit fietspad maken we ook breder.

Heb je vragen over dit project of wil je meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.